Poradenství

Půjčka v nouzi – co to je?

Obsah:

Kdy mohu získat půjčku?

Někdy je půjčka jediným východiskem z finanční tísně. A to i přestože se zpravidla nejprve obracíme na své nejbližší – rodinu a přátele. Ne vždy je to nejlepší nebo možné řešení; je třeba počítat s tím, že ne vždy nám naši příbuzní budou schopni pomoci. Rozbité auto, lednička nebo akutní rekonstrukce koupelny? Nečekané výdaje u zubaře, náhlý pokles příjmu nebo finanční podpora dětem? To vše jsou nečekané situace, které vyžadují menší nebo větší okamžité finanční injekce. Co dělat, když zrovna nemáte dostatečnou finanční rezervu? Řešením může být půjčka.

Je lepší požádat o půjčku někoho z rodiny nebo finanční instituci? Pokud si plánujete půjčit od rodiny, dobře zvažte riziko – vaše vztahy se nevyhnutelně změní, protože je ovlivní finanční dimenze. Nechcete-li do svých financí zatahovat rodinu, využití nabídky bankovní nebo nebankovní půjčky může být mnohem lepším řešením.

Požádejte o tradiční bankovní půjčku nebo se rozhodněte pro nebankovní půjčku. V případě, že se obrátíte na banku, počítejte s administrativními úkony, protože banka na vás může mít různé požadavky. Flexibilnější přístup nabízejí nebankovní poskytovatelé půjček. Nebankovní půjčka je skvělým řešením pro lidi, kteří potřebují menší částku peněz na krátkou dobu. Velmi často jsou dodatečné výdaje spojeny s nečekanou situací, se kterou se při plánování rozpočtu domácnosti nepočítalo. Důvody pro pořízení půjčky mohou být různé – nutnost pořídit si tolik potřebné domácí spotřebiče, oprava auta, nástup dětí do školy, nečekané lékařské výdaje po úrazu nebo u zubaře, vysoký účet za energie. Nebankovní půjčka vám pomůže pokrýt nezbytné náklady bez ztráty likvidity. Nebankovní půjčku v nouzi si můžete sjednat z pohodlí domova. Stačí vám k tomu připojení k internetu nebo telefon. O nebankovní půjčku v nouzi můžete požádat ihned, jakmile zjistíte, že potřebujete finanční pomoc. Obvykle stačí mít u sebe občanský průkaz a druhý doklad. Přizpůsobíte-li splátky svým potřebám a možnostem, můžete si splátky nastavit tak, aby nezatěžovaly vaše domácí finance.

Na co si dát pozor?

Pokud se rozhodnete vzít si nebankovní půjčku, vyplatí se projít si nabídku potenciálního poskytovatele nebankovní půjčky. A je opravdu z čeho vybírat. Nebankovní poskytovatele je však třeba důkladně prověřit. Co byste si měli ohlídat?

  1. Vhodný poskytovatel má vždy oprávnění k činnosti udělované Českou národní bankou.
  2. Historie finanční společnosti – poskytovatel by měl mít dlouhou historii a dobře zavedené jméno.
  3. Jasně sepsaná smlouva a RPSN – kvalitního a důvěryhodného poskytovatele poznáte podle toho, že má jasně a srozumitelně sepsanou smlouvu, která obsahuje i RPSN. Právě RPSN vám řekne, kolik celkem za půjčku v nouzi zaplatíte. Vzhledem k tomu, že žadatel často potřebuje peníze ihned a nejedná se o vysoké částky, bývá nouzový úvěr úročen poměrně vysokou úrokovou sazbou.

Praktickým nástrojem, který nejen zjednodušuje proces financování, ale také umožňuje pohodlně přizpůsobit nabídku vašim potřebám, je kalkulačka půjčky. Renomovaní poskytovatelé půjček s licencí obvykle poskytují krátkodobé a splátkové půjčky, takže si lze vybrat variantu, která je pro nás výhodnější. V případě, že potřebujeme malou částku peněz na krátkou dobu, může být lepší volbou krátkodobá půjčka. Ti, kteří potřebují o něco vyšší částku a zároveň delší dobu splácení, by měli zvážit volbu půjčky na splátky. Měli byste však dobře posoudit svou schopnost splácet. Vyhnete se tak příliš vysokým splátkám a ztrátě likvidity.

Půjčka v nouzi by měla být až poslední řešení. Mnohem lepší je mít našetřenou alespoň nějakou finanční rezervu pro případ nečekaných událostí. Obvykle se doporučuje mít v záloze alespoň tříměsíční mzdu nebo plat.