Finanční pomoc

Půjčka na IČO – podmínky a specifikace/pravidla

Plánujete začít podnikat, ale potřebujete finanční prostředky, abyste své podnikání mohli rozjet? Řešením může být půjčka na IČO – půjčka pro osoby samostatně výdělečně činné. Tento typ půjčky můžete získat jak u bank, tak u nebankovních institucí. V článku se podrobně zaměříme na problematiku půjček na IČO – v čem se liší od běžných úvěrů, kdo a za jakých podmínek na ně může dosáhnout, a také na jejich výhody a nevýhody. Chcete se dozvědět více? Přečtěte si náš článek!

Obsah:

Rozdíl mezi běžnou půjčkou a půjčkou na IČO

Běžný úvěr může být poskytován bez stanovení účelu anebo na konkrétní spotřební účel – nákup nemovitosti, rekonstrukci nebo nové vybavení domácnosti apod. V zákoně o spotřebitelském úvěru je možné najít přesná pravidla, podle kterých jsou tyto půjčky poskytovány, a rovněž podmínky, které musí být pro poskytnutí finanční podpory splněny.

Půjčky pro osoby samostatně výdělečně činné spadají do trochu jiné kategorie – jsou poskytovány pro start, rozvoj nebo povzbuzení vašeho podnikání. Základní pravidla poskytování půjčky na IČO se řídí ustanoveními občanského zákoníku o úvěru, ale podmínky čerpání takové půjčky závisí na instituci, která tento typ půjčky poskytuje. V závislosti na poskytovateli půjčky se mohou lišit podmínky jako je doba trvání smlouvy, maximální výše úvěru nebo jeho cena.

Jaké jsou podmínky pro získání půjčky na IČO?

V podstatě vše závisí na poskytovateli půjčky. V závislosti na tom, kde o půjčku pro osoby samostatně výdělečně činné žádáte, se mohou lišit požadavky, které musíte splnit. Můžeme však vyčlenit nejběžnější podmínky, které věřitelé vyžadují pro poskytnutí půjčky:

  • dosažení plnoletosti;
  • státní občanství České republiky;
  • živnostenské oprávnění, tj. povolení k provozování podnikatelské činnosti v České republice;
  • doložené daňové přiznání a doklad o obratu alespoň za poslední rok;
  • doklad o vlastnictví a zástavě nemovitostí.

Pokud teprve začínáte podnikat a nemůžete předložit daňové přiznání, můžete u některých institucí ručit za své závazky zástavou majetku. Ne vždy je však takové řešení vhodné, a ne vždy je nezbytné. Neváhejte se na podmínky získání půjčky pro své podnikání dotázat u více než jednoho poskytovatele. Úroveň ochoty podstupovat úvěrové riziko se u jednotlivých finančních institucí liší.

Co musí obsahovat smlouva o půjčce na IČO?

Jako každá jiná smlouva, také smlouva o půjčce pro osoby samostatně výdělečně činné by měla obsahovat určité náležitosti. Ačkoli zákon nestanoví, že by taková smlouva musela mít písemnou formu, je v zájmu právní jistoty obou smluvních stran, tedy žadatele i poskytovatele, aby byla smlouva sjednána písemně. To však neznamená, že by smlouva musela být vytištěna a vlastnoručně podepsána. Smlouvu o půjčce můžete sjednat i prostředky umožňujícími komunikaci na dálku, například po e-mailu nebo potvrzením SMS kódem.

Smlouva o půjčce by měla vždy obsahovat následující:

  • údaje o žadateli o půjčku;
  • údaje o instituci poskytující finanční prostředky;
  • závazek poskytovatele vyplatit žadateli úvěr ve sjednané výši;
  • závazek žadatele splácet půjčku ve stanovené lhůtě spolu s úroky a všemi poplatky, které jsou zakotveny v smlouvě;
  • důsledky prodlení se splácením, jako jsou sankce v podobě smluvní pokuty nebo úroků z prodlení.

Výhody a nevýhody půjčky na IČO

Jako každá půjčka má i půjčka pro živnostníky své výhody a nevýhody. Které to jsou? Najdete je zde:

Výhody

  • přístup ke kapitálu – půjčka pro osoby samostatně výdělečně činné umožňuje realizovat cíl vašeho podnikání, který by bez poskytnutí konkrétních finančních prostředků nebyl možný. Investice, nákup potřebného vybavení nebo další rozvoj – to vše může umožnit půjčka na IČO;
  • nepotřebujete investory – můžete tak mít plnou kontrolu nad financemi své společnosti;
  • finanční flexibilita – půjčku pro samostatně výdělečně činné osoby můžete přizpůsobit svým podnikatelským potřebám.

Nevýhody

  • případné požadavky ze strany bank a finančních institucí – například předložení dosavadních příjmů společnosti, což nemusí být u nových podniků možné;
  • vysoké náklady – půjčky pro osoby samostatně výdělečně činné mohou mít vysoké úrokové sazby nebo jiné poplatky.

Půjčky pro osoby samostatně výdělečně činné vám mohou pomoci rozvíjet a stabilizovat vaše podnikání. Dříve než se však rozhodnete pro takovou půjčku, důkladně vyhodnoťte svou finanční situaci a podmínky čerpání financí od poskytovatele půjčky. Při rozhodování o půjčce zhodnoťte nejen podmínky úvěru, ale také důvěryhodnost poskytovatele. Poskytovatelé s oprávněním od České národní banky podléhají přísnější regulaci, jejímž cílem je chránit spotřebitele. Ačkoli v případě půjčky na IČO nebudete v postavení spotřebitele, je pravděpodobné, že poskytovatelé s oprávněním ČNB budou uplatňovat vyšší standardy také na své podnikatelské produkty.