Poradenství

Proč je důležité platit své půjčky včas

Obsah:

Co když nemůžu splácet úvěr?

Každý se občas může dostat do situace, kdy splácení půjčky prostě nezvládá. Pokud máte problém se splácením, začněte tím, že o něm dáte vědět přímo vašemu poskytovateli půjčky. Nezáleží na tom, zda jde o banku nebo o nebankovní společnost. V případě nenadálých finančních problémů se může snadno stát, že přijdete o svou schopnost úvěr splácet. Může to vést k sankčním úrokům, vymáhání dluhu a dokonce k ukončení smlouvy. V tomto článku vám poradíme, kdy a na co má smysl vzít si půjčku.

Co je důležitější – RPSN nebo úrok?

Praxe mluví sama za sebe – hodnota RPSN je vyšší než úroková sazba. Roční procentní sazba nákladů udává procento z dlužné částky, které musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku v souvislosti s úvěrem či půjčkou. Oproti úroku v sobě tedy RPSN nese veškeré náklady spojené s půjčkou či úvěrem a které jsou stanoveny jako povinné – například poplatky za uzavření smlouvy, za správu úvěru, za pojištění schopnosti splácet.

Co se stane když přestanu platit půjčku?

Uvědomujeme si, že lidé čelí různým nenadálým potížím nebo prostě občas na splátku zapomenou. Splátku vám včas připomeneme a zašleme vám e-mail i SMS s upozorněním na neuhrazení splátky. Opakované zpoždění nebo neplnění finančních závazků může vést k tomu, že se dostanete do registru dlužníků a můžete mít problém např. pokud chcete uzavřít smlouvu s operátorem nebo se žádostí o jinou půjčku. 

Proč mi zamítli půjčku?

Zamítla vám banka žádost o půjčku bez udání důvodu? Diskvalifikačním faktorem mohla být pracovní smlouva na dobu určitou či záznamy v registrech dlužníků. Jak navýšit vlastní bonitu? Stačí, když uděláte několik jednoduchých kroků jako např. doplaťte úvěry, případně je konsolidujte do jednoho. Zvyšte své příjmy. Změňte práci na dohodu či pracovní poměr na dobu určitou na úvazek na neurčito. 

Zkuste snížit své výdaje a škrtnout nezbytné věci. Nemusíte přeci každý den chodit do restaurací nebo do své oblíbené kavárny. Na oblečení a různých službách se dá opravdu výrazně ušetřit. Navyšte svůj příjem, řešením může být i brigáda.

Kdy se půjčka vyplatí?

Univerzální pravidlo říká, že půjčka se vyplatí v situaci, kdy věci, které si díky ní pořídíte, budete užívat i dlouho po tom, co půjčku splatíte. Mezi nejlepší důvody vzít si půjčku proto patří zajištění nebo vylepšení vašeho bydlení nebo investice do vzdělání. Ale co dělat, když vám dodavatel energií zvedne zálohy, je auto náhle nepojízdné nebo vás překvapí nenadálé výdaje na zdravotní péči? Rychlost, pohodlí a peníze ihned na účtu. To jsou nejvýznamnější výhody nebankovních půjček, pokud se dostanete do nečekaných potíží, a to i uprostřed noci.

Na co si nebrat úvěr?

Na co se nevyplatí půjčku brát? Vysoce riskantní jsou půjčky na vánoční dárky, na nový telefon, který nepotřebujete, na splacení starší půjčky nebo na drahou dovolenou u moře. O takových typech půjček hovoříme, že jsou nezdravé, protože se hodně prodraží. V neposlední řadě nežijte jen současností, nezapomeňte na svou finanční minulost a zkuste se z ní poučit. Splatit půjčku není jen tak, je nutná disciplína a mnohdy i odříkání.