Finanční pomoc

Jak zvládnout finančně náročný začátek školního roku?

Obsah:

Blíží se začátek školního roku a s ním i výdaje spojené s našimi školáky. Každý rodič ví, že je lepší se na ně připravit. Rodina s více dětmi by měla řešit finanční stránku nástupu dětí do školy s předstihem. V tomto článku jsme pro vás připravili praktické tipy jak ušetřit na školních nákladech:

  1. Vyplatí se nakupovat průběžně – pokud vše necháváte na poslední chvíli, můžete riskovat velké jednorázové výdaje. Tomu se můžete vyhnout, pokud začnete s nákupy do školy již nyní.
  2. Srovnávejte ceny a využijte nabídek, které vaši peněženku poškodí nejméně. Tak najdete vše, co váš školák bude potřebovat – se slevami, které oceníte.
  3. Udělejte si průzkum nejnavštěvovanějších a nejlepších bazarů pro rodiče. Najdete zde nejen použité věci, ale také mnoho nových věcí za výhodné ceny.
  4. Poptejte se známých, kteří mají starší děti – mnoho lidí doma skladuje spoustu nepotřebných školních pomůcek. Pokud je požádáte o pomoc, možná budete překvapeni, kolik korun můžete v tomto náročném období ušetřit.
  5. Připlaťte si za kvalitu – školní brašna bývá jednou z nejdražších položek. Na trhu je velké množství školních aktovek a batohů, ale ne všechny jsou kvalitní. Některé z těch levnějších nevydrží ani rok nebo nejsou anatomicky vhodné. Do tašky se vyplatí investovat, protože obvykle vydrží 2-3 roky. Po této době stejně většina dětí bude chtít motiv na tašce vyměnit.
  6. Kdo se neobává časové tísně, může si počkat, co budou děti skutečně potřebovat – nejčastěji si děti ze školy přinesou domů seznam nezbytných školních potřeb, které pak rodiče kupují podle potřeb svého dítěte.
  7. Škola se ozývá i z reklamních letáků. Nechali jste se zlákat? Nenakupujte impulzivně a vše si dobře rozmyslete.

Kolik stojí prvňáček?

Zahájení školního roku je vždy velkou výzvou pro děti i rodiče. Zvláště když děti poprvé překračují brány školy. Mít dnes doma prvňáčka není ale vůbec levná záležitost. V tomto období může být užitečným nástrojem plánovací kalendář celé rodiny, který pomůže zorganizovat nejen školní povinnosti, ale i rodinné aktivity. Je velmi důležité, aby rodiče věděli, jak se připravit na příchod dětí do školy, a vyhnuli se tak velkému stresu.

Co potřebuje prvňáček?

Vstupní částka pokrývá základní školní výbavu jako je školní aktovka nebo batoh, svačinový box a školní láhev, penál, psací potřeby – tužky, pera, pastelky, vodovky, sešity, obaly, desky a výtvarné pomůcky, přezůvky, sportovní úbor a obuv. Praktické je pořídit školní vybavení, které bude prvňáčkovi dlouho a dobře sloužit a nebude zbytečně drahé. K tomu je třeba připočítat měsíční výdaje na stravování, družinu, mimoškolní aktivity, příspěvky na SRPŠ, výlety a případně cestovné do školy. Mnohé z nich se platí na začátku školního roku, proto je alespoň trochu promyslete a odložte si stranou nějakou finanční rezervu. Vybavit žáka první třídy základní školy v posledních letech většinu rodičů vyšlo na zhruba šest tisíc korun.

Jak zvládnout začátek školního roku?

Nesmíme zapomínat i na skutečnost, že dětský pokoj, který by měl mít psací stůl s lampou, židli a úložný prostor, také často potřebuje úpravu nebo doplnění. Změna přichází nejen s novým školním rokem, ale také s režimem, který se bude lišit od toho, co malý předškolák potřeboval doposud. Vytvoření estetického a zároveň příjemného místa pro malého prvňáčka je další položkou na rodičovském seznamu, která výrazně ovlivní rozpočet každé domácnosti. Téma nástupu do školy je třeba řešit již s předstihem. Účinným nástrojem může být i spoření. Čím dříve rodič začne šetřit, tím méně ho bude jeho prvňáček stát. Dobrým tipem je například začít odkládat stranou příspěvek, který rodič dostává od státu na dítě.

Řešením nedostatku hotovosti v tomto období může být také rychlá půjčka.