Poradenství

Jak rozdělit finance v rodině?

Obsah:

Rodinný rozpočet

Chcete mít své výdaje pod kontrolou? Začněte si vést domácí rozpočet, abyste porozuměli své současné finanční situaci a mohli ji plánovat do budoucna. Rozpočet domácnosti je souhrn peněz, které máte k dispozici z různých zdrojů, za určité časové období. Pomůže vám kontrolovat výdaje, vyhnout se předlužení, dosáhnout finančních cílů a vybudovat finanční stabilitu pro sebe i svou rodinu.

Rozpočet pro rodinný dům

Dobře promyšlený domácí rozpočet je plán, který vám pomůže skvěle využít vydělané peníze a mnohem rychleji dosáhnout svých cílů a snů. Poradíme vám, jak přistupovat k problematice rodinného hospodaření a domácího rozpočtu.

Jak sestavit rodinný rozpočet

Je otázka rodinného rozpočtu vyhrazena pouze lidem se zajištěným příjmem? Určitě není! Nezáleží na tom, s jakými penězi hospodaříte! Nezáleží na tom, zda vám váš příjem umožňuje zachovat si chladnou hlavu, nebo žijete od výplaty k výplatě. Každý – bez ohledu na své finanční možnosti – najde v rodinném rozpočtu výhody!

Jak si správně rozdělit finance?

Kontrolu nad svými penězi dosáhnete s jednoduchou a jasnou strategií, která spočívá v rozdělení všech příjmů do tří hlavních kategorií: 50 % na nezbytné výdaje, 30 % na osobní potřeby a 20 % na úspory a investice. Tato strategie vám pomůže vytvořit si finanční plán. Výsledně si nastavíte rodinné finance a umožní vám správně se rozhodovat.

Co je pravidlo 50-30-20?

Pravidlo 50-30-20 vám pomůže úspěšně zkrotit váš domácí nebo osobní rozpočet. Jako první jsou na řadě nezbytné výdaje – na jídlo, bydlení apod., kterým patří 50 % z měsíčního rozpočtu. Dalších 30 % si vyhraďte na výdaje pro vás – na osobní potřeby. Zbývajících 20 % byste měli odložit stranou na vytváření finanční rezervy.

Jak vést rodinné finance?

Udělejte si pořádek v rodinných financích a usnadněte si plnění svých finančních závazků. Dejte si své finance do pořádku a prokazatelně zlepšíte své finanční možnosti! Především si vytvořte rozpočet a zapište si ho. Vyhněte se zbytečným výdajům. Vytvořte si trvalé úspory a stanovte si své finanční cíle.

Jak si rozdělit výplatu?

Hospodaření s penězi na základě pravidla 50-30-20 se opravdu vyplatí! Stačí tři položky a je hotovo!

Pravidlo 50/30/20 je velmi populární a jednoduché: rozdělte celkový příjem domácnosti na tři nestejné části, které tvoří 50 %, 30 % a 20 % příjmu. Přehledný finanční plán vám pomůže zbavit se stresujícího zadlužení a ulehčí vám rozhodování o konkrétních výdajích.

Kolik procent z výplaty spořit?

Podle odborníků se vyplatí dát si stranou alespoň 20 % platu. V dnešní době vysokých životních nákladů si to může dovolit jen málokterá domácnost. Klíčem k úspěšnému spoření je proto především stanovení reálných cílů.

Co dělat, když jsem nedostal výplatu?

Výplata se může zpozdit a stává se i to, že nedorazí vůbec. Co v takové situaci dělat a jak se bránit? Ať už Vám zaměstnavatel dluží jednu nebo několik výplat, vždy doporučujeme zaměstnavatele k jejich zaplacení písemně vyzvat. Pokud nezareaguje, můžete se obrátit na soud. Pokud nemáte finanční rezervu – v krizové situaci se můžete požádat banky nebo nebankovní finanční instituce o udělení finanční pomoci.