Poradenství

Jak přestat žít od výplaty k výplatě?

Obsah:

Kolik lidí žije od výplaty k výplatě?

Konečně výplata! Přejde ale pár dní a váš účet opět zeje prázdnotou? Ať už jste student, brigádník, pracující na HPP nebo na mateřské dovolené – hlavně žádnou paniku! Mít hluboko do kapsy není v této době nic neobvyklého, zvedají se ceny snad všeho, a platy zůstávají stejné, ne-li nižší. Někteří se s tímto problémem bohužel potýkají pravidelně.

Nabízíme vám pár tipů, jak postupovat, abyste nemuseli před výplatou živořit. Schopnost vyjít s výplatou je otázkou disciplíny a plánování výdajů. Avšak pouze 29 procent Čechů sleduje a plánuje své výdaje. Každý desátý Čech s výplatou nevyjde a musí si půjčit. Většina lidí se obrátí o krátkodobou finanční pomoc k rodině nebo přátelům. Jiní využijí kreditní kartu nebo se obrátí na banky nebo nebankovní poskytovatele půjčky.

Jak žít s minimem peněz?

Možnosti, jak snížit své výdaje a ušetřit peníze najdete i zde: zhodnoťte situaci a své finanční chování Udělejte si podrobný přehled o svých příjmech a výdajích. Sestavte si rozpočet. Snažte se snížit své životní a provozní náklady na minimum. Zrevidujte své závazky. Eliminujte zbytečné náklady. Šetřete na energiích. Stanovte si cíl spoření a pokuste se vytvořit si finanční rezervu. Využijte v nouzi pomoc rodiny nebo přátel – vyhněte se neuváženým řešením v podobě půjček od pochybných poskytovatelů půjček,

které se na první pohled mohou tvářit přátelsky a výhodně, ale skrývají vysoké úroky a nevýhodné podmínky. A ty vás mohou dostat do dluhového kolotoče, ze kterého se těžko vyskakuje.

Pokud požádáte o půjčku, kontaktujte pouze poskytovatele půjček s platnou licencí v České republice.

Jak zacházet s výplatou?

Pro rozdělení výplaty lidé často uplatňují oblíbenou praktickou metodu 50/30/20: 50 % čisté mzdy je určeno na základní potřeby: potraviny, účty, nájem nebo hypotéku, splátky dluhů a pojištění. 30 % na stravování nebo osobní potřeby a 20 % na úspory a investice. Další doporučují ten „nejobyčejnější“ přístup, tedy se jen podívat na měsíční výdaje, které zhruba potřebujeme, a vynásobit je dvanácti pro každý měsíc.

Kolik si spořit z platu?

Pohodlná finanční rezerva by měla být dvacet procent– platí, že ideálně by to měly být zhruba tři měsíční platy. Pokud je budete mít v záloze, pak vás nepřekvapí rozbitá pračka, výpadek výplaty kvůli nemoci nebo jiné události. Zkušenost s krizovým hospodařením vás může inspirovat k postupnému vytváření finančního polštáře.

Jak si rozdělit plat?

Metoda 70/20/10 rozděluje každou platbu na tři části: 70 % na základní a běžné výdaje, 20 % vyčlenit na úspory a investice a 10 % na splácení dluhů. Tuto strategii můžete zvážit, pokud máte problémy se zvládáním a splácením dluhů, zejména pokud pocházejí z kreditních karet nebo jiných zdrojů s vysokými úroky. Pokud tedy víte, že své potíže touto metodou nezvládnete, ale přesto byste to chtěli zkusit, stačí se inspirovat způsobem rozdělení a přizpůsobit ho svým možnostem.

Každého občas překvapí nečekané výdaje, které mu udělají čáru přes rozpočet.